A kölni dóm a középkori gótikus építészet egyik legszebb példája. A világ legnagyobb templomai közül a legtisztábban Köln jelképe testesíti meg a gótika fénykorának székesegyház-építészetét. A közvetlenül a pályaudvar szomszédságában álló dóm építését 1248-ban kezdték meg Gerhard von Riele építőmester tervei alapján, a helyén álló kora-középkori templom maradványai fölött. Az új katedrális építésének fő célja az I.  Frigyes német-római császár itáliai hadjárata során megszerzett ereklyék – többek között a milánói dómból származó Háromkirályok ereklyéi (a benne lévő csontokat a napkeleti bölcsek maradványaiként tisztelik) – elhelyezése volt.  A régi templom valószínűleg nem bírta volna befogadni a megnövekedett  zarándoktömegeket.  A dóm építése hosszú évszázadokon keresztül zajlott, és végül 632 év után, 1880. október 15-én I. Vilmos császár jelenlétében ünnepélyes keretek közt avatták fel a középkori mesterek tervei alapján, de az akkori legmodernebb technikával befejezett katedrálist. A II. világháború alatt sok találat érte a templomot, a károkat 1956-ra állították helyre. 1996-ban az UNESCO a kulturális Világörökség részévé nyilvánította, 2004-ben pedig felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára is.

Ezek voltak a tények, és akkor most jöjjenek az én szubjektív képeim, ahogy mi láttuk augusztusban esőben és napfényben:

Mikor odaértünk szemerkélt az eső, ezért a toronyba indultunk először. Mondván ha már zuhog, ráérünk elidőzni bent a székesegyházban. Aztán hol kisütött a nap, hol megint beborult, de a látvány kárpótolt bennünket mindenért. :-)

Összesen 509 darab lépcsőfok vezet fel a toronyba.

Összesen 11 harangja van a Dómnak. Kicsitől az egész nagyig.

tartóoszlop

lépcsőkorlát

és a nem mindennapi látvány :-)

mérművek

Kilátás a városra ..

és a támpillérekre …

meg egy kis szökőkútra. :-)

A kölni dómnál jól látható az összes gótikus stílusjegy: a templom függőleges tagoltsága, a karcsú pillérek, magasba emelkedő tornyok, díszes kőrácsos ablakok. A pillérekkel megtámasztott csúcsíves vagy legyező keresztboltozat, a karcsú magas oszlopok, támpillérek és a hatalmas tornyokat elborító túláradó díszítés. A  csodálatos látvány mellé monumentális méretek párosulnak. A főhajó 70 méter hosszú, a tornyok 157 méter magasak.

És ne feledkezzünk meg a gyönyörű színes üvegablakokról, amelyek a kedvenceim.

A Dóm orgonája

Fantasztikus mozaik képek a padlón

Forrás: Wikipédia

Leave a Reply