Az  Office Cube-ról jutott eszembe, hogy írok az otthoni munkahely kialakításának lehetőségeiről.

 More This eclectic home office

Otthoni munkahelyen általában szellemi munkát végző személy dolgozó/íróasztalát és a hozzá tartozó bútorok összességét értjük.  A kialakításhoz először is tisztáznunk kell, hogy a home office-t a tulajdonosa mire használja és milyen rendszeresen:

  • Alkalomszerűen, időszakosan egy-egy feladathoz, vagy
  • állandó irodai jellegű munkához minden nap.

 srgambrel.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mikor csak alkalomszerűen végzünk otthon munkát, és az esetleg nem is túl eszközigényes, akkor általában az is jó megoldás, ha az ideiglenes munkahely osztozik egy másik funkcióval, mondjuk egy tanárember, aki időnként otthon javítja a dolgozatokat, lehet, hogy megelégszik az étkezőasztalon való munkavégzéssel is. Természetesen ebben az esetben is kényelmesebb, ha van egy kis külön sarok, ahol zavartalanul végezhető el a feladat, de ennek már helyigénye van. Egy íróasztal és egy hozzá tartozó gurulós tároló általában elégséges az efajta munkákhoz.  A legjobb ilyenkor, ha összevonunk funkciókat. Például ha van vendégszoba, akkor az tökéletes helye lehet ennek az otthoni munkahelynek is. De akár a nappali egyik sarkát is kinevezhetjük dolgozó résznek. A hálószobában való elhelyezését nem javasolom, mert egy esetlegesen éjszakába nyúló munkavégzés, a partnert zavarhatja a pihenésben. Amennyiben nincs elég szobánk, akkor keressünk valami félreeső zugot a lakásban, akár egy beépített szekrényből lenyíló asztallap is megfelelhet a célnak.

AND Interior Design Studio contemporary home office

 
Az állandó otthoni munkahely már olyan nyugodt körülményeket kíván, hogy legjobb külön dolgozószobában elhelyezni. Nagy gonddal kell megterveznünk, mert praktikusnak, biztonságosnak és kényelmesnek is kell lennie. A dolgozószobában az íróasztal elhelyezése a legfontosabb kérdés. Lehetőleg az ablak elé állítsuk, és hagyjunk kellő mozgásteret körülötte. Ma már szinte minden irodai munkát számítógépen végeznek, ezért szükség lesz megfelelő telefon- és elektromos csatlakozásokra, esetleg internet hozzáférésre, jó megvilágításra. Mivel általában egy ilyen munkahely eszközigénye nagy, ezért azok tárolásához szekrényre, polcokra, tárolókra lesz szükség. A számítógép elhelyezésére különösen figyeljünk, hiszen a monitor tükröződése mindenképpen elkerülendő. Ezért a képernyőt mindig a fényforrástól, ablaktól elfordítva, annak lehetőleg háttal helyezzük el.  Ehhez a munkavégzéshez mindenképpen ergonómikusan kialakított, jó minőségű, görgős irodaszéket javasolok, mivel egyfolytában több órát töltünk el benne. Fontos, hogy megtartsa a gerincet, és ne fáradjon el hamar a hátizom az üléstől. Ezeknek a székeknek a magassága is állítható, így még kényelmesebbé tehető a munkavégzés.
  
Tomar Lampert Associates contemporary home office

Leave a Reply