Egy szobát stílusosan dekorálni művészet. Az ablakok felöltöztetésével, a függönyözéssel nem merül ki a textilezés a lakberendezésben. A szőnyegek, díszpárnák, ágytakarók, lámpaernyők és bútorkárpitok mind-mind sok lehetőséget adnak a kezünkbe. Összehangolt textilek használatával stílusos és nagyon meleg, barátságos enteriöröket hozhatunk létre. A tavasz közeledtével, akár a teraszon is.

 

A textilek kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe vennünk, a helyiség tájolásától kezdve a méretén át, a természetes és mesterséges fényeket, az uralkodó színeket, egészen a bútorzat stílusáig. Ennek megfelelően, nem mindegy, hogy egyszínű vagy mintás textileket választunk. A nagyléptékű minták például uralják a teret, ezért kis méretű szobákba, vagy kárpit anyagként kis bútorokra, székekre nem ajánljuk, mert összenyomják azt, s a minták is megtörnek.  A nagy minták használatával bánjunk óvatósan, keressünk mellé olyan egyszínű vagy apró mintás textileket, melyekkel az arányok megtarthatók. 

 

 A fenti képen a drapéria, a függöny, a szőnyeg és a díszpárnák hasonló motívumai, színei elegáns és mégis bensőséges teret eredményeztek.

 

 

A függöny, az ágytakaró, a díszpárnák mind-mind azonos anyagból készültek. Szép és stílusos hálószobai dekorációt alkotnak.

 

A csíkos anyagokkal is más-más hatás érhető el. A keresztbe csíkos anyagok szélesítik a teret, így ezáltal alacsonyabbnak is érezzük azt. A csíkok vastagságának kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a széles csíkozású textilek szabdalják is a teret. A keresztbe csíkozott anyagok a keskeny szobákban jó térhatást alakítanak ki. A függőleges csíkozású anyag alacsony szobákban jól használható, mert a belmagasságot nagyobbnak érezzük tőle. 

 

Egy régi szeretett fotel vagy az ülőgarnitúra teljesen új megjelenést kaphat, ha áthúzatjuk egy kiváló minőségű és hosszú élettartamú kárpitanyaggal. Sőt kerülhet kárpit a falra is, ahogy az alábbi enteriőrben:

www.candiceolson.com

http://www.hgtv.com/divine-design/show/index.html

 

 

 

 

Leave a Reply