Áprilisban sikerült eljutnom a VAM Design Center Tutanhamon kiállítására. Talán nem meglepő, hogy nekem a bútorok  voltak a kedvenceim.  Innen jött az ötlet, hogy bútortörténeti áttekintést tegyek.

Howard Carter régészt lenyűgözte a szemei elé táruló kincsek látványa, amikor 1922. november 26-án először bepillanthatott Tutanhamon fáraó sírjába. Az eléje táruló kamrák néhol a plafonig zsúfolva voltak felbecsülhetetlen értékű sírmellékletekkel. A “Tutanhamon – sírja és kincsei” című kiállítás ennek a csodálatos pillanatnak az átélését tette lehetővé a látogató számára. Tutanhamon sírjának három kamráját a kincsekkel egyetemben az eredeti állapotnak megfelelően, életnagyságban rekonstruálták, hogy ezáltal a látogató valósághű benyomást nyerhessen azon ajándékok lenyűgöző gazdagságáról, amelyek a királyt voltak hivatottak szolgálni a túlvilágon tett mágikus utazása során. A legjobb egyiptomi kézművesek készítették el több mint 1000 fontos lelet élethű reprodukcióját, a hagyományos eljárások és a modern gyártási módszerek együttes alkalmazásával. Az ókori egyiptomiak kultúrájával és hitvilágával – halotti kultuszukkal, isteneikkel, uralkodói családjaikkal és titokzatos hieroglifáikkal – kapcsolatos információk látványosan, a legmodernebb médiatechnikával kerültek feldolgozásra és bemutatásra.

Mivel a 6 éves nagyfiam odáig van Egyiptomért, így a gyerekekkel együtt mentünk. Aggódtam, hogy sikerül-e végignéznünk a tárlatot. Nemcsak hogy sikerült, de 5 éves Ádámom szinte szóról szóra emlékszik mindenre. Külön dícséret érte a szervezőknek, hogy a lurkóknak is élvezetesen és jól követhetően mutatták be ennek a szenzációs felfedezésnek a körülményeit, valamint az ott előkerült páratlan kincseket. Izgalmas és tanulságos kiállítást láttunk.

Egyiptom halottkultusza megőrizte az utókornak az ókori bútorkultúra emlékeit. A feltárt sírokból jó állapotban kerültek elő a technikailag kidolgozott, elegáns vonalú és gazdagon díszített bútorok, amelyeket a halottal együtt eltemettek. Az egyiptomi bútorok tektonikusak, azaz logikus rendszerűek és épületszerűek, a bútorok mintái harsány színekben pompáztak. Általában vörös, sárga, fekete, barna, kék, zöld és fehér színeket festettek rájuk.

Tárolásra az ácsolt ládát használták, amelyet gazdagon díszítettek, színes sík ornamentikával és képírással.

Ülőbútoruk sokféle változatban létezett. Statikailag jól működő rendszert hoztak létre, alapformájuk többnyire négyszög, lábaik egyenesek vagy x-vonalúak voltak. Készítették összehajtható változatban is, ezáltal könnyen szállíthatták.  A székek széles karfákkal és támlával ellátottak.

A trónszékek nagyobb méretűek voltak, magas háttámlával, fényűzően berakott, aranyozott és faragott díszítéssel.

A fekvő-pihenő bútoruk szerkezetileg hasonlított az ülőbútorhoz, csak 2 összekötő eleme hosszabb volt. Az ágy igen egyszerű, gyékényfonatból vagy fa vázra erősített kötél- vagy bőrhevederekből állt. Szövet vagy állatbőr borítást kaptak, a legdrágább darabok lábait festett szegély díszítette. Az ülő- és fekvőbútorokat bőr szíjakból készített ülőrésszel, állatbőrökkel, rátét párnákkal tették kényelmesebbé. A bútorok lábai állatlábakat mintáztak, és menetirányban álltak.

forrás: http://faraokincse.hu/

One Response to “Kis bútortörténet – Egyiptom”

Leave a Reply