A barátnőm tegnap megkérdezte, mi az a római roló. Ezért úgy gondoltam, ma írok a függönyözésről, márcsak azért is, mert a szívügyem. Szerintem a függöny a gomb a kabáton!  Amikor egy lakás berendezése a végéhez közeledik, utolsó mozzanatként jön szóba a textilezés kérdése. Sokszor már nem is marad  rá pénz , de akkor is azt szoktam javasolni, hogy amint engedik a körülmények, összejött a függönyözés ára, akkor mindenképpen kerüljön fel a tervezett textil a helyére, mert ha nincs - vagy nem az enteriörhöz illő a – függöny, az pont olyan mintha egy nő nem viselne ékszert az estélyi ruhához.

Amikor a függönyözésről beszélünk, tisztáznunk kell, hogy az adott helyiségben mire lesz szükség: fényáteresztőre, sötétítő függönyre, vagy csak dekorra, esetleg van redőny, stb. Ezután  a következő kérdés, hogy meddig érjen a függöny: a földig vagy csak az ablakpárkányig. Mivel az enteriör akkor lesz harmonikus, ha a textilek illeszkednek az adott lakás színeihez, formáihoz, ezt is figyelembe kell venni. Majd meg kell találnunk az adott térhez stílusban leginkább illeszkedő függönyt.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hagyományos függöny: A hagyományos függönyözés a karnisra fellógatott fényáteresztő illetve sötétítő anyagok használatát jelenti. A fényáteresztő vagy elsőfüggöny készülhet áttetsző voilokból, színes és hímzett organzákból, batisztból, a sötétítő vagy másodfüggöny, lehet színjátszó taftokból, légies selymekből vagy súlyosabb ripszekből, bársonyból, plüssből de még zseniliából is. A függöny érhet a földig, az ablakpárkányig, vagy a párkány alá. Ezekhez a függönyökhöz két, két és félszeres anyagmennyiségre van szükség ahhoz, hogy szép esésük, tömegük legyen. A karnis kerülhet az ablak fölé  vagy a mennyezetre is. Lehet  rúdkarnis,  egy, illetve többsínes karnis. A függöny kerülhet karikával, vagy úgynevezett gurival felfüggesztésre, de akár fém karikákat is üttethetünk az anyagba, ezt nevezik ringlinek. Dekorációnak kerülhet rá drapéria, oldalsál.

Mind a klasszikus, mind a modern stílusú lakásokba illik, ha klasszikus enteriörbe kerül, általában drapériával takarjuk a karnist, és kétoldalt elkötővel rögzítjük egy-egy díszes kikötőgombhoz. Modern térbe inkább rúdkarnissal, karikával vagy ringlivel ajánljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolók:  eltérnek a megszokott, hagyományos függönyfazonoktól. A rolók függőlegesen mozgatható függönyök, a rolószerkezet lehet egyszerű felhúzós vagy gyöngyzsinóros. Funkciótól függően készülhet a roló sötétítő anyagból, akár pamutvászonból, taftból ill. fényáteresztő textilből.  Általában az anyagmennyiségen itt spórolhatunk, de a szerkezetek  drágábbak a normál karnisnál. Az alábbi képen igazán romantikus stílusú függönyözést láthatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Római roló: itt az anyagba 20-25 centiméterenként rúdházakba merevítő pálca kerül bevarrásra, így a roló leengedve kisimul az ablak előtt, felhúzáskor a  szerkezet vízszintesen lapolva gyűjti össze a roló anyagát.  Fontos, hogy az ablak felett legyen annyi hely, hogy a római roló felhúzott állapotban ne akadályozza az ablaknyitást!  A modern otthonok közkedvelt függönytípusa, de hosszú függönnyel kombinálva klasszikus térben is stílusos megoldás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Lapfüggöny: speciális síneken fut, az anyagot alul, felül merevítő fogja közre, így szépen kisimul. Attól függően hány sínes a karnis, a lapok egymás elé vagy mellé sorolhatók. A minimál lakások függönymegoldása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az árnyékolásról egy következő bejegyzésben ejtek szót.

Köszönöm Ambrus Barbara lakástextil tervező hathatós segítségét a témában.   www.csodasotthon.hu

 

 Forrás:

www.jab.de

www.sylvadesign.hu

4 Responses to “Függönyözzünk!”

 • Anduska szerint:

  Köszönöm. Most már képben vagyok római rolóban (is).

 • Orsi szerint:

  De azért ebben az esetben ritkán fordul elő, hogy gombhoz vennénk a kabátot….

 • Rita szerint:

  Teljesen egyetértek azzal, hogy a függönyözés egy lakás berendezésben olyan, mint a mondat végén a pont. Manapság már itthon is csak a pénztárcánktól függ, hogy milyen függöny kerül az ablakra.
  Én most azzal küzdök, hogy hol foglalkoznak "ringlizéssel". Szeretem magam díszíteni a lakásunkat, de nem tudom, hogy lehet a ringliket elkészíteni, vagy elkészítettni. Tudna nekem valaki segíteni?

 • Detti szerint:

  Kedves Rita!
  Általában a lakástextil üzletekben vállalják a függönyök varrását is a náluk vásárolt anyagokból. Ebbe beletartozik a ringlizés is. Amennyiben saját magunk szeretnénk megvarrni a függönyünket, akkor egy még működő gombbehúzó boltot kell keresnünk, ahol ringlizést is vállalnak. Sajnos ilyen üzlet egyre kevesebb van. Sok sikert kívánok lakásotok szépítgetéséhez.
  Detti

Leave a Reply