Ez a ház egy régebbi munkám volt, amely jól példázza, hogy a terek, funkciók újragondolásával szinte csodát tehetünk…

A megbízóim már 10 évet éltek ebben a házban, amikor megérett bennük az elhatározás, hogy felújítják. Márcsak amiatt is, mert az akkori állapotban már nem tudták hogyan férhetnének el kényelmesen két iskolás korú gyermekükkel. Amikor engem felkerestek, már egy éve nem laktak a házban, mivel folyamatosan dolgoztattak szakemberekkel a tereken. Ebből a helyzetből kellett nekünk valami gyors és határozott kiutat találni, hogy a teljesen elkeseredett házigazdák boldogan költözhessenek majd vissza otthonukba. 

Az alaprajz a szokásos kockaház volt, amire még az előző tulajdonos egy emeletet húzott, ahol két szoba és egy fürdőszoba került kialakításra. Eddig az egyik szoba volt a szülői háló, a másik pedig a két kisfiú szobája. Mivel a gyerekek nőttek, külön szobára volt szükségük, ezért úgy határoztunk, hogy az emeleti két szoba ezentúl gyerekszobaként fog funkcionálni. Ezért aztán a szülők hálószobájának helyet kellett találnunk a földszinten. Az eddigi – viszonylag kisméretű – dolgozószobát egy válaszfal eltolásával megnagyobbítottuk, ide így elfért a szülők hálója. A nappaliból csippentettük le ezt a pár centimétert, de ez fel sem tűnt, ígyis elég tágas maradt a tér. Az emeleti fürdőszoba átalakult gyerekfürdővé, ahová egy kényelmes sarokkád (amelyet persze időnként a szülők is használnak), egy wc, egy piszoár és két mosdó is elfért az elég meredek dőlésszögű tető ellenére is.

Az emeletre felvezető lépcső és a galéria igen rossz állapotban volt, ezért mindkettő lebontásra került. A galériát megnagyobbítottuk, ide került a szülők otthoni irodája. A régi lépcső helyére egy gyönyörű és strapabíró új lépcsőt készíttettünk. 

A nagy "rombolást" a földszinten vittem véghez, mivel ott kis lyukak, agyonszabdalt tér volt. A háziasszony tágas nagy konyhát szeretett volna, ezért aztán minden kis helyiséget megszüntettem a válaszfalak lebontásával. Egy kis fürdőszoba maradt csak a szülők részére, zuhanyzóval, kézmosóval, wc-vel. Mivel itt elég kevés hely van, az egyik falra egy belépített szekrényt terveztem, amely eltakarja a gázcsonkokat, szerelvényeket, és elrejt minden, a fürdőben szükséges kelléket.

Az összes nyílászáró, a hideg és melegburkolatok kicserélésre kerültek, a lambériát mindenhol lebontottuk, helyére a modernebb gipszkarton burkolat került, a tér átlátható és tágas érzetet kelt. Megbízóim pedig boldogan költöztek vissza a már megszépült régi-új házukba. 

A képek még a félkész állapotokat tükrözik, pl. még nincs korlát a lépcsőn, galérián és hiányoznak a beépített bútorok, stb., de már ebből is látható mekkor változáson ment át a ház.

A galéria eredeti állapotában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 és a felújítás után

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A régi és az új lépcső:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A konyha régen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

és most

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A földszinti fürdő:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Response to “Családi ház új köntösben”

  • Csaba szerint:

    a honlap és blog szép és esztétikus. Utóbbihoz kitartást és lendületet kívánok, mert az eredményei csak lassan érnek meg, bár az egyik legjobb eszköz a figyelem felkeltésére.
     
    minden jót!
    Csaba

Leave a Reply