Archive for június, 2010

Először nézzük meg mi a különbség freskó és szekkó között. Bár mind a kettő falra festett kép, más a technikájuk. A freskó nedvesen – al fresco, innen az olasz eredetű név – készül úgy, hogy a művész a falra kent malterra fest, majd a munkát a száradáskor megszilárduló mészréteg rögzíti. Nagyon szép, tartós, de nagyon gyorsan kell dolgoznia a művésznek, hiszen a fal legfeljebb 24 óra alatt kiszárad. A szekkó nevéhez méltóen al secco, azaz szárazon készül: az alapozásra általában vizes bázisú festékkel festenek. Ez nyugodt, biztos módszer, de hamarabb elpusztul.
Itthon is találunk szép példákat a szárazon festésre, manapság főleg a gyerekszobákat divatos eképpen díszíteni, de láttam már éttermet is ilyenformán kifestve. 2008-ban a BNV Trendszigeten az Amerika enteriőr oszlopai és az Ausztrál enteriőr falai készültek ezzel a technikával.
 

A legújabb büszkeségem: a Cadline Kft. az Archline.XP Interior program oktatásához készített egy szép kis videofilmet az egyik munkámról. Amíg a honlapra nem kerül fel, addig is itt a link, ahol meg lehet nézni:

http://www.youtube.com/watch?v=Uf87wfSmBds

Mostanában sajnos vagy szerencsére :) annyi feladatom van, hogy nem volt időm, energiám a bloggal foglalkozni. De most próbálok törleszteni egy kicsit.

Egyik barátunk megkért, segítsek áttervezni a szülei konyháját felújítás előtt. Kezdetben tehát csak konyha átalakításról és  festésről volt szó. Aztán kicsit változott a helyzet. István elküldte a szüleit nyaralni, és ez idő alatt kis csapatunk szétszedte a lakást.  Az eredeti tervhez képest kicserélésre került az összes burkolat, a beltéri ajtók, szereltünk villanyt, festettünk, tapétáztunk, és a végén a konyhabútor is elkészült. :)  Mire a szülők hazajöttek az üdülésből, egy teljesen felújított otthon fogadta őket. Természetesen az extra dolgok költségét gyermekük állta, így  nem csak a felújítás volt az ajándék, hanem annak ára is. A szülők boldogsága pedig minden pénzt megér. :) Íme képekben a történet.

A konyha előtte, és a látványtervek:

Read the rest of this entry »